Pelargonium omsorg

Pelargonium (Geranium)

Pelargonium (Pelargonium) tilhører familien av geranium. Et annet, mer kjent navn for denne blomst er geranium. Kanskje du vil bli overrasket, men fødselsstedet til denne søte og så kjent for oss alle siden barndommen er Sør-Afrika. Det pelargoniet, som vi alle vet, dukket opp i Holland i det 16. århundre, og til Europa kom det på slutten av 1700-tallet - tidlig på 1800-tallet. Først ble det ansett som en eksotisk blomst, men veldig snart, allerede i det XVIII århundre, ble det utrolig populært.

Som et resultat av det store etterfølgende utvelgingsarbeidet på avl av mange hybrider og varianter, ble dette slektet fylt opp med varierte og dvergformer, og også varianter med hvite, bicolour og doble blomster. I dag er det ca 280 arter av årlig og flerårig pelargonium, med utseendet på gresskledde planter, halve busker og busker.

Kjærlighet til disse blomstene over hele verden skyldes deres upretensiøsitet, enkel omhu og reproduksjon og evnen til å lang blomstre store fargerike blomsterstand. Som vi allerede har sagt, er varianter av pelargonium veldig mange. De kan tilhøre en av 6 grupper: zonal (hage); eføy (ampelnym); Engelsk storfarge (royal eller domestic); spraglete; duftende; saftig.

De tre siste gruppene er interessante, først og fremst av bladene deres; Storfarget geranium kan dyrkes bare i rommet; men hensikten med zonal og ivy pelargonium, som kan forplantes av frø, er utsmykningen av hagen og balkongen.

Pelargonium - dyrking og omsorg

Denne blomsten elsker varme og lys. Den optimale modusen for å vokse hjemme er romtemperatur, om vinteren føles det best ved en temperatur på 8 ° C til 10 ° C.

Med mangel på belysning reduserer planten sin blomstring. Imidlertid er de direkte solstråler godt tolerert av blomsten i friluft, men i en romfortynning er det bedre å pritenyat fra den varme middags solen. Også, pelargonium liker ledig plass, så du må sørge for at den ikke er dempet av nærliggende planter.

Vanning bør være rikelig, ettersom jorda tørker opp, som ikke kan være vannlogget for ikke å oversvømme rotsystemet. Om vinteren bør vanning reduseres. Spray anlegget er ikke nødvendig, det kan skade kronbladene av blomstene. Generelt, når du bryr deg om det, er det bedre å ikke legge til vann, det vil være lettere å takle dette enn med overflødig fuktighet.

Det er best å dyrke en blomst i næringsmiddelblanding tilberedt fra torv- og torvmark i like deler, torv og sand. Det er nødvendig å ta vare på god drenering, og det bør utføres periodisk jordfjerning i potter for å sikre tilgang til røttene og for å forhindre rotting av røttene.

Når du vokser Pelargonium, er potens størrelse svært viktig. Den er valgt i samsvar med størrelsen på rotsystemet. Men vi må huske at det blomstrer best i små potter, da har det blomster og blomster som er vakrere og lysere. Romslige potter bidrar til utvikling av busken og en lavere intensitet av blomstringen.

For å styrke forgreningen og dannelsen av busken og kronen, gjør plantene en klemme hvor vekstpunktet fjernes. Dette må gjøres i februar eller mars.

Blomsten reagerer takknemlig på dressingen. I perioden med aktiv vekst skal det være mineralblandinger eller flytende gjødsel under blomstring - gjødsel med høyt innhold av fosfor og kalium og mindre nitrogen. Top-dressing gjøres hver uke fra sen vår til tidlig høst.

Pelargonium - transplantasjon og reproduksjon

Unge planter krever en årlig transplantasjon eller i det minste en erstatning av jordens øvre lag. For transplantasjon ta en liten kapasitet, ellers vil det bli en sterk utvikling av skudd, men planten vil ikke blomstre. Transplanter den til en blanding av torv, blad, humus (to deler) og sand (en del).

Pelargonium kan dyrkes av frø og stiklinger. I det første tilfellet oppnås planter som blomstrer mer rikelig enn de som vokser fra stiklinger. Frøsåing utføres i januar-februar, legger dem på våtmunn og litt dekker med jord for frøplanter. Etter sprinkling med vekststimulator, er beholderen med frø dekket av glass eller en film og holdt ved en temperatur på 20 til 24 grader, periodisk fuktighetsgivende. Etter oppstart av spirer (i 1-2 uker) blir plantene dykket og vokst ved en temperatur på 16 til 18 grader med god belysning i ca 6-8 uker, hvoretter de blir transplantert i en permanent gryte.

Men de fleste blomst formeres ved stiklinger, er denne metoden enklere og raskere enn den første. Rote stiklinger utføres i februar-mars og i juli og august ved å kutte shoot apikale rooting har 2-3 blad og lengde på 5-7 cm. Podvyaliv borekaks i skyggen for om en dag og dyppet dem i knust kull, de satt i en lys blanding og inneholde ved en temperatur på 20 til 22 grader. Ikke dekk stikkene. Rooting på denne måten tar omtrent en måned.

Pelargonium - mulige sykdommer og skadedyr

Hvis du gjør feil i pleie av planten, vil det nødvendigvis påvirke utseendet.

Så, med mangel på fuktighet eller overskudd, blir bladene gule og faller av. Hvis bladets kanter blir røde, så fryser anlegget, det mangler varme, bladene faller av, noe som betyr at det ikke når lyset. Hvis jorda er vannet, kan det oppstå vanne myke puter på bladene.

Geranium kan lider av en slik sykdom som et svart ben, hvor svetting av basen av stammen oppstår på grunn av et soppanfall. Dette kan skje på grunn av overoppheting av jorda eller dens komprimering, som forhindrer drenering. Forebygging av denne sykdommen er sterilisering av jorda før planting og overholdelse av vanningsregimet.

Også på grunn av overmoistening av jorda, kan pelargonium bli smittet med grå rot. På bladene i dette tilfellet vises grå mold. I så fall fjern de berørte bladene og behandle planten med et systemisk fungicid, reduser vanning og ventilere rommet oftere.

Som du ser, er omsorg for pelargonium ikke komplisert i det hele tatt. Ved å observere de enkle regler for avl, kan du få vakre planter som vil glede deg ikke bare med vakre, fargerike blomster, men også med deres nyttige egenskaper, og skape en positiv og rolig aura i rommet.

© 2012-2018 "Kvinne mening". Ved kopiering av materialer - kreves en lenke til kilden!

Hovedansvarlig for portalen: Ekaterina Danilova

E-post: [email protected]

Redaksjonen: +7 (965) 405 64 18

Hvordan ordne omsorg for pelargonium hjemme?

Mer nylig var bushen av blomstrende geranium på vinduskarmen en uunnværlig egenskap for en velstående familie. Det ble antatt at Pelargonium er målvakten til ilden. Den upretensiøse anlegget presset til side og ga vei til nye typer blomster. Geranium er ikke glemt, ofte hjemme, omsorg for pelargonium gir den første opplevelsen og vokser til en hobby.

Historien om utseendet av geranium og forskjellige varianter

På slutten av det XVI århundre, om deres India, eller fra Afrika, tok reisende blomstene av blomster av en høykvalitets duftende plante med vakre blomsterhatter. På retten til den engelske dronningen eksisterte det allerede en vakker vinterhage med merkelige planter. Det dukket opp de tre første varianter av geranium. De initierte de mange gruppene som ble oppnådd under utvelgelsesprosessen.

Pelargonium arter er så mange at selv klassifiseringen går på forskjellige grunner. Snakker om innendørsfarger, vi bruker klassifiseringen av dekorativitet:

 • sone;
 • ampelnye;
 • duftende;
 • saftig.

Det er fortsatt varianter av "Angels" og "Unicums". Alle tolererer godt romforholdene i livet og med god omsorg blomstrer de nesten kontinuerlig. Pelargonium er forskjellig i formen og fargen på blader og knopper, men alt er alltid aromatisk og etere er kurative.

Om sommeren blir pelargonet utsatt under det åpne vinduet. Det antas at anlegget på vinduskastet utvisker flyr fra boligen. Bladene påføres slitasje og kutt for rask sårheling.

Hvordan riktig å ta vare på pelargoner?

Reproduksjon av pelargonium vil ikke skape vanskeligheter. Det er nok å rive petiole fra anlegget eller kjøpe en pose med frø. Seedmetode for reproduksjon av pelargonium gir en mer effektiv plante med store hatter av blomster.

Stiklinger kan raskt få en blomstrende plante. Rooting kan forekomme både etter tildeling rotter i vann, og når rotet i bakken. Siden planten lett tar rot, kan du lage en mini-stue og plante noen petioles. Senere, etter å ha bløt substratet, demonteres dem og ordnes i separate skåler.

Jord for pelargonium har en annen sammensetning:

 • jordblad, humus, torv i like store deler og halvparten av sanden;
 • Hvis arkjorden er erstattet av torv, er andelen av alle komponenter, inkludert sand, de samme;
 • hage land, torv og sand i like store deler.

Du kan kjøpe en spesiell primer for disse plantene i blomsterbutikken. I dette tilfellet bør enhver jord desinfiseres på forhånd på en hvilken som helst måte som er tilgjengelig. Beholderen med dreneringshullet bør ikke være romslig, pelargoniet blomstrer hvis røttene er for smale.

Stedet der pelargonet ble plassert må være solrikt. Om vinteren liker blomsten å slappe av. I hvileperioden faller temperaturen til 13 = 15 grader og en nyanse oppstår. Men hvis det er umulig å gi slike forhold, det vil si regelen, den varmere, jo høyere belysning, opp til uthevingen. Og så vil planten ikke føle noe ubehag.

Om vinteren bør ikke pelargonium mates.

Vann pelargon hver annen dag om sommeren, når det er varmt, men overmåling kan føre til rotting av røtter, et svart ben. Derfor vannet i sommer oftere, om vinteren er det sjeldent. Geranium vil overleve tørken og gjenopprette, og overflødig vann kan ødelegge den. Det er verdt å huske at vannet for vanning skal være varmt og stabilt. Gjødsel gjødsling med flytende blomst komposisjoner er gjort i en uke, bortsett fra resten perioden. En spesiell blanding produseres for geranium, kalt "Pelargovit".

Når røttene begynner å bryte gjennom i dreneringshullet i potten, trenger pelargonium en transplantasjon. Planter planten tidlig på våren etter 1-2 år. I vekstsesongen må jordene løsnes, mens man kontrollerer om planten ikke har avgjort skadedyr eller sykdommer.

Årsakene til at noen blomster Pelargonium lite. Utseendet av anlegget vil bidra til å identifisere problemet.

 1. Anlegget har gode blader, utvikler seg raskt, men ikke blomstrer. Det smøring. Stopp gjødsling vanning og tørr blomst. Dersom beholderen er stor, mens røttene ikke fyller på plass, vil det ikke blomstring.
 2. Ikke nok lys. Sette anlegget i direkte sollys, i fravær av lys i leiligheten den sørlige vinduene for å organisere supplerende belysning.
 3. Hvis bladene med en gul ramme, har anlegget undertrykte titt for å se etter rot og stilk råtner. Bladene blir undersøkt for tilstedeværelse av whiteflies og andre insekter.

For mer informasjon om sykdommer Pelargonium og hvordan man skal håndtere dem, kan bli funnet på nettstedet. Vi kan si at problemene oppstår fra feil vare. Ofte er pest eller sykdom brakt fra bakken eller et nytt anlegg som ikke har passert karantene eksponering. Derfor, de hygieniske krav er viktig fordi å utrydde sykdommen i hjemmet er vanskelig.

Prydplanter fratatt med tørr luft, nitrogenholdig gjødsel eller overfôring utseende dunete mugg. Rettidig påvisning av sykdommen vil holde anlegget eller å ta bort borekaksen.

Pelargonium: omsorg, forplantning og transplantere hjemme

Pelargonium - en plante av familien Geraniaceae, er det allment kjent som geranium. En innfødt plante av Sør-Afrika, som lever i den tørre og vindfulle områder.

Geranium - en urt, subshrub eller busk. På grunn av sin unpretentiousness og rikelig blomstring, er det veldig populært for innendørs, balkong og hage vokser.

Kjærlighet til Pelargonium nærer ikke bare den sovjetiske bestemor, men også innbyggerne i Europa, det aktivt dekorere sine balkonger og søyleganger. Det bør bemerkes at plantene vokser i store potter, gryter og "gratis" jordsmonnet i hagen, blomstrer det middels.

Arter Pelargonium varianter

Bare Pelargonium slekten har ca 250 arter, ifølge som i sin tur, vises en rekke varianter.

De mest populære og vanligste typene:

 1. Konge (aka grandiflora) - karakterisert ved store blomster med kronblader sone farging. Middle, alltid mørk og fløyelsaktig, og kantene er svært lyse,
 2. Plyuschelistnaya (eller skjoldbruskkjertelen) Pelargonium forskjellige blanke blader og myke kronbladene av blomster. Stammer den vanligvis vokser opp til 1 meter i lengde, noe som gjør den type thyroid populært for dekorasjon av balkonger og søyleganger;
 3. Zone - et karakteristisk trekk ved denne arten er en sone fargen på bladene, kanten er alltid litt lysere sentrum. Dette er en av de vanligste typene, og basert på det vises en rekke varianter;
 4. Angel annen duftende bladene og blomstene, som stemorsblomster. Den eneste ulempen er en gradvis nedgang i høstfarger;
 5. Scented Pelargonium vokse ganske store og er derfor ofte brukt for landskaps hager. Men du bør være forsiktig, fordi Den har en veldig skjør stilk som kan bryte i sterk vind.

Omsorg hjemme for nybegynnere

Av seg selv, pleie av Pelargonium enkel, og det er perfekt for nybegynnere gartnere eller noen som ikke liker å rote rundt med planter. Det viktigste er å følge noen enkle regler, og overvåke statusen for geranium. Hvis noe går galt, for eksempel, du glemmer å vanne planten, vil alt være klart i utseende.

Pelargonium - photophilous anlegget tåler direkte sollys. Det beste stedet for sin beliggenhet er sør, øst eller vest side. Selv om varmt vær, kan Pelargonium "kaste" nesten alle bladene og blomstene forblir bare.

Derfor, i områder med varmt klima, og i høyden på sommeren, er det bedre å fjerne planten fra sørsiden. Dette kan gjøres trygt, siden bevegelse påvirker ikke geranier.

Generelt bør belysning være rikelig, ideelt sett dagslys er 16 timer. Med mangel på lys stilkene begynner å forlenge og planten mister sitt gode utseende. Sommer geranier bedre stå på balkongen eller i hagen, slik at det er direkte under solen.

Når du velger en plassering og belysning, bør ta hensyn til individuelle egenskaper av arten, så duftende Pelargonium foretrekker skyggefulle steder. Og for de kongelige uønskede arter fra direkte sollys, så du bør unngå å plassere på sørsiden.

Hvordan bli kvitt lukt i kjøleskapet kan finnes i vår publikasjon på nettstedet.

Om forsvarlig omsorg Cyclamen hjemme, les denne artikkelen.

Herfra vil du lære hvordan du skal velge utformingen av fliser på badet.

Temperatur og fuktighet

Temperaturbetingelser for Pelargonium, fortrinnsvis moderat. Hun liker ikke det kalde været eller stor varme.

 • sommer - +20 - +22 grader;
 • vinter - 16 grader;
 • Noen arter kan motstå kort avkjøling (f.eks Pelargonium sone motstå temperaturfall til 1).

Som for fuktighet, vil det passe de vanlige indikatorene. Ytterligere fukte (sprøyting) Pelargonium krever. Et ekstremt tilfelle, er det mye tørr luft under en hetebølge. Men svært fuktig luft kan føre til råtnende av røttene og stammer samt utseendet av infeksjoner.

Også se opp for luftsirkulasjon. Det må være konstant. I bedervet stillestående luft anlegget vil begynne å gjøre vondt. Dette er spesielt viktig om vinteren.

De hyppige vanning geranier ikke trenger. Vi trenger å bli ledet som tørking av jord. Men det er noen regler om sommeren jorda må alltid være vlazhnovatoy (men ikke våt).

Den beste måten å sjekke tiden til vann Pelargonium eller ikke er å sjekke jord å ta på. Det øverste lag bør være tørket, men under det (ca. 1 cm dyp), har landet å være vlazhnovatoy.

Når vanning er nødvendig å vente på at vannet skal renne ned i sumpen. Etter 10 minutter, drenere væske og vente til den er helt tømt. Vanning gjøres best i en panne og helle vann direkte under roten. Dette er kjent for de mest erfarne gartnere og blomsterdekoratører. Men selv om vi gjør alle de "vanlige" - ikke fortvil, det viktigste da fjerne overflødig væske. Denne regelen gjelder både om vinteren og sommeren vanning.

Med gjødsling fortsatt enklere. Det er nødvendig å gjøre blomstringsperioden - omtrent fra tidlig vår til sen høst. Tid løsning for blomstrende planter brakt i to uker. Du kan velge hvilken som helst nitrogen-rik gjødsel er det ikke. Dosering, se instruksjonene for hver bestemt gjødsel.

Transplantasjon Pelargonium nesten ikke trenger, det eneste unntaket er transplantere stiklinger med rot, men litt senere om det. Pelargonium vokser omtrent tre år, så, vanligvis bare utskifting av matjord på ny (en blanding fremstilt på samme måte som den jord hvori plantene er allerede vokser).

Planter bør være årlig, i begynnelsen av blomstringsperioden, det vil si tidlig på våren. Vanligvis ryddet alle de beste løperne (mer kan brukes i avl). Dette lar deg nøyaktig trimme side Pelargonium vekst og rikelig blomstring.

Color geranium, som allerede nevnt, fra tidlig vår til sen høst. blomstring skjema - noen paraply blomsterstanden. De kan være helt annerledes farge (avhengig av type og klasse). Blomster også variere i størrelse (i enkelte arter er de store, som en kongelig, andre er mindre).

Reproduksjon hjemme

Pelargonium hjem kan reprodusere på to måter: ved frø og ved hjelp av borekaks. Den første, felles ikke mye når dyrkes hjemme, så det er ganske vanskelig.

For multiplikasjon av frø, om våren og forbereder en beholder som er fylt med lett jord. Frøene ble sådd i jord og vannes regelmessig. Den første gangen bør temperaturen være 20-22 grader.

I midten av sommeren, blir de unge plantene transplantert inn i en blanding av blad og torv bakken med fosfor og sand. I denne respektert komponenter er tatt i like mengder.

For vegetativ formering av borekaks tatt en liten gryte (ca. 19 cm i diameter). For å starte ved bunnen er lagt drenering, og deretter helt over en blanding av torv og sand.

Den borekaks skal ha 3-5 par blader, men ikke mindre enn to. De er kuttet eller node, eller litt under. I kuttet borekaks fjernes nedre paret med blader som forlater naken "bar".

Etter fremstilling av borekaks må lage hull i bakken nær kanten av potten. Deretter plasserer borekaks tilbake slik at alle bladene er over jorda og lett tamp jorda.

Nå må vi vente noen dager til røttene "kjempet" med jord. Bare da kan vi vanne de unge plantene. Ved midten av sommeren Pelargonium transplantasjon i potter større.

Pelargonium men hardfør plante, men kan også noen ganger være syk, er det ofte på grunn av dårlig vedlikehold.

 • grå mugg;
 • rust;
 • Verticillium Wilt;
 • råtnende av stammen;
 • Andre patogene sopper, som følge av hvilken bladene og petioles vises forskjellige steder.

Dersom anlegget har begynt å utvikle grå mugg, så det går, skyter, stammer og selv de største kronbladene av blomster begynner å vises grå patina. Dette skjer på grunn av lave temperaturer, fuktighet og fravær av dens ventilasjon rikelig vanning.

 • observere temperaturregime om vinteren, er nødvendig for Pelargonium;
 • regelmessig ventilere rommet;
 • Ikke plasser planter nær hverandre;
 • tørr eller fjerne syke blader;
 • vann ikke mer enn en gang i 10 dager.

Rust kan detektere konsentriske sirkler brun på den indre side av arket. På yttersiden av platen er synlig bare gule sirkler.

Årsaker: fukt, dårlig ventilasjon.

Behandling: det er nødvendig å skjære av alle bladene berørte og behandle planten med en oppløsning benlata hastighet på 1 g per 1 liter.

Denne sykdommen er forårsaket av et sopp som angriper det ledende Pelargonium system. I geranium gradvis og bladene blir gule. Ingen behandling.

I bunnen av stammen begynner å dukke opp og øke den svarte flekken. Gradvis rots stammen helt i bunnen. Behandling - er fraværende. Det meste vi kan gjøre er å kutte stilken fra toppen og forebygge sykdommen. Årsakene: for mye vann.

Insekter som påvirker Pelargonium:

 1. Whitefly - en svært liten hvit sommerfugl. I stedet har den lille hvite larver er på planten,
 2. Midd finnes på undersiden av platen, og deres nærvær kan detekteres ved hjelp av en karakteristisk tynn bane på planten. Med nederlag midd blader hvert blitt marmor på grunn av berøvelse av næringsstoffer;
 3. Mealybug - oppdaget av de karakteristiske klumper, som bomull, i axils av blader og stengler.

Under oppkjøpet av anlegget sjekke nøye for tilstedeværelsen av mellus og mealybug. Hvis du plutselig fant tegn til skadedyr eller seg selv - gi opp kjøpet.

Mulige problemer og deres løsninger

I tillegg til infeksjon av forskjellige plantesykdommer og skadedyr, og mulige mindre forferdelig problem. de vanligvis oppstår på grunn av feil vare og behandles med eliminering av årsakene.

Problemer og løsninger:

 1. Hvis Pelargonium bladene begynner å rødme, da temperaturen er for lav, og det er nødvendig å stille inn det ønskede temperaturområdet;
 2. Ikke bare blomster, men et stort antall blader - du tjene mye gjødsel, redusere antallet, og det er bedre å midlertidig stoppe fôring;
 3. Gulning nederste bladene - mangel på fuktighet og manglende ventilasjon.

Viktig i seg av dette fantastiske anlegget - det er enkelt å overholde alle regler eller tid til å rette opp situasjonen. Og resten av anlegget ikke forårsaker ubehag og behager øyet med sin blomstring.

Noen tips om å danne en frodig busk Pelargonium det i neste video.

Jeg kuttet spirende stiklinger av pelargonium, først satt i et glass med vann, slik at de slipper inn vann røttene. Da må du huske å slå rot geranium i en pott når planting. Jeg er i en leilighet er den mest upretensiøse blomst, unntatt kaktus.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

51 − 47 =