Betegnelse ouzo i enkelt ledningsskjema

Symbol of ouzo på ordningen

Ingen person, uansett hvor talentfull og skarp tenkt han var ikke i stand til å lære å forstå elektriske tegninger uten forutgående bekjentskap med symbolene som brukes i ledninger på nesten hver eneste sving. Erfarne eksperter sier at sjansen for å bli en ekte profesjonell i sitt felt kan være bare på at elektriker, som grundig studert og lært alle vanlige symboler som brukes i prosjektdokumentasjon.

Jeg ønsker velkommen alle venner til stedet for "Elektrikere i huset." I dag ønsker jeg å ta hensyn til en av de første problemene alle elektrikere før montering - et prosjekt dokumentasjon.

Noen gjør det selv, noen fra kunden. Blant de mange dokumenter som kan finnes tilfeller der det er forskjeller mellom symboler av visse elementer. For eksempel i forskjellige prosjekter den samme svitsjeanordningen kan vises grafisk på forskjellige måter. Jeg opplevde det?

Det er klart at å diskutere betegnelse for alle elementer i en enkelt artikkel er umulig, så temaet for denne leksjonen vil bli smalere, og i dag vil diskutere og vurdere hvordan en betegnelse ouzo i diagrammet.

Hver novicemesteren er forpliktet til å nøye gjennomgå de statlige standarder generelt aksepterte regler og merking av elektriske komponenter og utstyr til layout plan og tegninger. Mange brukere kan ikke være enig med meg, og hevder at det jeg vet gjester, jeg bare gjøre installasjon av stikkontakter og brytere i leilighetene. Ordninger må vite designere og ingeniørprofessor ved Universitetet.

Jeg forsikrer deg det ikke er. Noen selvrespekt ekspert må ikke bare forstå og kunne lese elektriske kretser, men også å vite hvordan man skal grafisk fremvist på et diagram over forskjellige kommunikasjonsenheter, sikkerhetsenheter, meter, stikkontakter og brytere. Generelt aktivt gjennomføre prosjektet dokumentasjon i sitt daglige arbeid.

Betegnelse ouzo i enkelt ledningsskjema

De viktigste grupper av RCD symboler (grafiske og brev) brukes ofte elektrikere. Arbeidet med å utarbeide arbeidsordninger, diagrammer og planer krever en veldig stor omsorg og nøyaktighet, som den eneste unøyaktig indikasjon eller mark kan føre til alvorlige feil i det videre arbeidet og føre til svikt i dyrt utstyr.

Dessuten kan feil være misvisende tredjeparts eksperter som er involvert for ledninger og forårsaker noen problemer under installasjon av elektriske kommunikasjon.

Foreløpig kan noen betegnelse ouzo i diagrammet være representert på to måter: grafisk og brev.

Hva regelverk bør henvises til?

Av de viktigste dokumentene for elektriske kretser, som henviser til en grafikk og en bokstavbetegnelse som kan skille mellom følgende koblingsutstyr:

  1. - GOST 2,755 til 87 ESKD "grafiske symboler i elektriske kretser koblingsanordning og tilkoblingene;"
  2. - GOST 2,710 til 81 ESKD "Legend alfanumerisk i elektriske kretser."

Grafiske symbol RCD Skjema

Så jeg presenterte ovenfor grunnleggende dokumenter, som er styrt av betegnelser i elektriske kretser. Hva vi får de angitte gjestene for studiet av vårt problem? Jeg skammer meg over å innrømme det, men absolutt ingenting. Faktum er at til dags dato, i disse dokumentene er det ingen informasjon om hvordan det skal utføres betegnelse ouzo i én linje diagram.

Fungerende dag GOST ingen spesielle krav til reglene for bruk og grafiske symboler RCD Ikke skyv. Det er grunnen til at noen foretrekker å bruke elektrikere for merking av visse komponenter og enheter sine egne sett av verdier og etiketter, som hver kan være litt forskjellig fra det kjente til vår oppfatning av verdier.

For eksempel, la oss vurdere hva betegnelser brukes til kroppen av selve enheten. En jordfeilbryter selskap Hager:

Eller, for eksempel jordfeilbrytere fra Schneider Electric:

For å unngå forvirring, foreslår jeg at du for å utvikle en universell versjon betegnelser RCD, som kan bli veiledet i nesten enhver arbeidssituasjon.

I henhold til deres funksjon, kan tripping anordning beskrives som - en bryter som i normal drift er i stand til å slå på / av kontaktene og automatisk åpner kontakten når en lekkasjestrøm. Den lekkasjestrøm er den reststrøm som oppstår når unormal drift av installasjonen. Hva kroppen reagerer på forskjells gjeldende? En sensor - nullsekvensstrømtransformator.

Hvis du sender inn alle de ovennevnte i en grafisk form, viser det seg at RCD symbol i diagrammet kan være representert som to mindre notasjon - bryter og sensor som reagerer på differensialstrømmen (nullsekvensstrømtransformator) som virker på kontaktutløsermekanismen.

I dette tilfellet, grafiske symbol på den ene ledningsskjema ouzo Det vil se ut.

Som det vises i diagrammet Emergency effektbrytere?

omtrent Emergency effektbrytere Betegnelsene GOST på dette punktet, også, er det ingen data. Men, på grunnlag av det ovenstående skjema, Emergency kretsbrytere kan også grafisk representert som to elementer - og RCD bryter. I dette tilfellet ville de grafiske symbolet Emergency effektbrytere i diagrammet se ut.

Brevet betegnelse ouzo i elektriske kretser

Ethvert element på de elektriske kretser tilordnet ikke bare den grafiske symbol, men også den bokstav som angir posisjonsnummeret. En slik standard regulert GOST 2,710 til 81 "alfanumeriske betegnelser i elektriske kretser" og obligatorisk for alle elementer i elektriske kretser.

For eksempel, i henhold til GOST 2.710-81 brytere vanligvis merket med spesiell alfanumerisk Posisjonssystem således: QF1, QF2, QF3, etc. Kniv (e) angitt som QS1, QS2, QS3, etc. Sikringer I skjemaene er betegnet som FU sammen med den tilsvarende sekvens nummer.

På samme måte som med grafiske symboler, GOST 2.710-81 ingen spesifikke data for å utføre alfanumerisk betegnelse RCD og differensial automater ordninger.

Hvordan være i dette tilfellet? I dette tilfellet, mange håndverkere brukt to versjoner av notasjon.

Den første mulighet er å bruke den mest praktiske alfanumerisk betegnelse Q1 (for RCD) og QF1 (for Jordfeilautomater), som angir funksjonene til bryterne og angir serienummeret til den anordning som er i kretsen.

Dvs. som koder for bokstaven Q betyr - "-bryteren eller kretsbryter i strømkretser" som godt kan brukes til betegnelsen av jordfeilbryteren.

Kodeord QF står for Q - «bryter eller bryter i strømkretser», F - «beskyttelse», som godt kan være aktuelt ikke bare for vanlige maskiner, men også for å dif.avtomatam.

Den andre mulighet er å benytte en alfanumerisk kombinasjon q1 D - for jordfeilbrytere og kombinasjoner QF1D - for differensial maskin. Ved anvendelse 2 av tabell 1 GOST 2.710 funksjonelle betydningen av bokstavene D betyr - "differensierende".

Jeg ofte møtt på virkelige kretser av et slikt symbol QD1 - for tripping enheter, QFD1 - for differensial automatisk.

Hvilke konklusjoner kan trekkes fra de ovenfor?

Siden utpeking av RCD og automatisk differensial GOST manglende informasjon omtalt i denne artikkelen ikke gjelder regelverket bindende og er bare en anbefaling. Hver designer kan vise diagrammer, disse elementene på egen hånd. Til dette bare føre betinget grafiske symboler (ASB) av elementene, og forklaring på deres dekryptering skjema. Alle disse aktivitetene er gitt i GOST 2,702 til 2011.

Som angitt ouzo på én linje diagrammet - et eksempel på en virkelig prosjekt

Som den berømte ordtaket "bedre å se en gang enn hører hundre ganger", så la oss se på et ekte eksempel.

La oss anta at foran oss er en én linje diagram av leiligheten elektrisitet. Av alle disse grafisk symbol kan identifiseres som følger:

Inngangsenheten bryter lokalisert umiddelbart nedstrøms for måleren. Forresten kan du se brevet av RCD - QD. Et annet eksempel er betegnet som et ouzo:

Legg merke til at i Skjema ASB tilsetningselementer også anvende sine merking, dvs .: strømtype genus-enheter (A, AC) merkestrøm, den differensielle lekkasjestrøm, antall poler. Deretter går du til ASB og differensial merking maskiner:

Utløpsledningene i diagrammet er koblet sammen via dif.avtomaty. Bokstaver Emergency effektbrytere på QFD1 ordningen, QFD2, QFD3 etc.

Et annet eksempel Slik dif.avtomaty avgrenset på én linje diagram butikk.

Det er alle mine kjære venner. Samtidig kom vår dagens leksjon til en slutt. Jeg håper denne artikkelen har vært nyttig for deg, og du vil finne her er svaret på spørsmålet ditt. Hvis du har noen spørsmål spør dem i kommentarfeltet, vil jeg svare med glede. La oss dele erfaringer, som representerer både RCD og Jordfeilautomater i diagrammene. Jeg ville være takknemlig for å hvile i sosiale nettverk))).

Betegnelse av de elektriske komponenter i diagrammene

kretser kan ikke leses uten kjennskap til vanlige grafiske og brev symboler elementer. De fleste av dem er standardisert og beskrevet i forskriften. De fleste av dem ble utgitt i forrige århundre, og en ny standard ble vedtatt av bare én, i 2011 (GOST 2-702-2011 ESKD. Regler for å lage elektriske kretser), så noen ganger et nytt element basen er angitt på en "hvem som kom opp med." Og dette er vanskeligheten med å lese ordninger for nye enheter. Men, for det meste, symboler i elektriske kretser er beskrevet og godt kjent for mange.

Feil, men klart og symboler i elektriske kretser er ikke nødvendig

I skjemaene ofte bruker to typer koder: grafisk og brev, er også ofte sette ned karakterer. Fra disse dataene, kan mange mennesker umiddelbart fortelle hvordan det fungerer kretsen. Denne ferdigheten utvikler seg over år med praksis, men først må vi forstå og huske symbolene i elektriske kretser. Deretter, å vite driften av hvert element, er det mulig å forestille sluttresultatet av anordningen.

For å tegne og lesing av forskjellige ordninger forskjellige elementer er vanligvis nødvendig. Det finnes mange typer kretser, men i elektrisk ofte brukt:

  • Funksjonalitet, som viser de grunnleggende enhetsnoder, uten å gå i detalj. Det ser ut som et sett av rektangler med interleaving obligasjoner. Det gir en oversikt over driften av objektet.

På et funksjonsdiagram viser blokkene og forholdet mellom dem

Skjematisk diagram detaljer i apparatet

På krets viser posisjonen og passasjen av kabler / ledninger

Det finnes mange andre typer elektriske kretser, men de er ikke brukt i innenlandsk praksis. Unntak - passering av kabelbanen gjennom den sektor av strømtilførselen til huset. Denne typen dokument nøyaktig trenger og vil være nyttig, men det er mer en plan enn en ordning.

Grunnleggende bilde og funksjonelle egenskaper

Veksling enheter (brytere, kontaktorer etc.) konstruert på kontaktene i forskjellige mekanikk. Det er NO, NC, vekselkontakter. NO-kontakt er normalt åpen, mens oversette den til en arbeidstilstand krets er lukket. Bryte kontakten i normal tilstand er lukket, og under visse betingelser er det aktivert, åpner kretsen.

Bryterkontakt er av to- og tre-stillingen. I det første tilfellet, løper en kjede, så den andre. I det andre er det en nøytral stilling.

I tillegg kan kontaktene har ulike funksjoner: kontaktoren, isolator, breaker, etc. Alle av dem har også et symbol og brukes på de riktige kontaktene. Det er funksjoner som utfører bare bevegelige kontakter. De er vist på bildet nedenfor.

Funksjonene til de bevegelige kontakter

De viktigste funksjoner kan utføres bare faste kontakter.

Funksjoner av de faste kontakter

linjediagrammer Symboler

Som allerede sagt, i enkelt-linje diagram som viser bare kraften av RCD, automatiske, Emergency brytere, stikkontakter, brytere, brytere, etc. og forbindelsen mellom dem. De betegnelser på disse konvensjonelle elementer som kan brukes i elektriske kretser tavler.

Hovedtrekket av de grafiske symboler i electroschemes som ligner i prinsippet for drift av anordningen skiller seg i en viss liten endring. For eksempel, den automatiske (automatisk bryter) og bryteren avviker bare to små deler - tilstedeværelse / fravær av et rektangel form på kontakt og ikonet faste kontakt på som viser data som pinne funksjoner. Kontaktor effektbryter av symbolet skiller eneste form ikon på en fast kontakt. Ganske en forskjell, og enheten og dens andre funksjoner. Alle disse små tingene må se nøye og huske.

Betegne elementer på én linje diagram

Også liten forskjell mellom symbolene og differensial RCD maskin. Det er også bare i funksjonene til mobile og faste kontakter.

Omtrent det samme er tilfelle med reléspolene og kontaktorer. De ser ut som et rektangel med en liten grafikk tillegg.

Symboler sløyfer av kontaktorer og releer ulike typer (flash, fotoelektrisk, tidsreleer)

I dette tilfellet, må du huske lettere, så det er ganske betydelig forskjell i utseendet på flere ikoner. Med en lett barriere så ganske enkelt - er solens stråler forbundet med piler. Pulse relé - også ganske lett preget av den karakteristiske formen på mark.

Legend avtakbar (plug-plugg) og et sammenleggbart (terminalblokk) Connection), måleanordninger

Litt enklere med lamper og tilkoblinger. De har forskjellige "bilder". Pluggforbindelse (slik som stikkontakt / støpsel eller stikkontakt / støpsel) ser ut som to parentes, og den sammenklapp (type terminalblokk) - sirkler. Videre indikerer antallet par av flått eller punkter antall ledninger.

I alle skjema som passer for tilkobling, og de fleste av dem er laget av ledninger. Noen relasjoner er dekk - kraftigere lederelementer, som kan avvike fra kranene. Tråder er angitt med en tynn linje, og plasserer grener / forbindelser - punkter. Hvis ingen punkter - er ikke et sammensatt, og skjæringspunktet (ingen elektrisk forbindelse).

Merking linjer, busser og deres tilkoblinger / grener / skjæringer

Det finnes separate bilder for dekkene, men de brukes i det tilfelle at det er nødvendig å grafisk adskilt fra sine linjer, ledninger og kabler.

Som angitt ved ledninger, kabler, antall kjerner og metoder for legging

er det ofte nødvendig å identifisere installasjonsdiagram ikke bare hvordan den kabel eller ledning, men dens egenskaper og fremgangsmåten for legging. Alt dette er også vist grafisk. For å lese tegningene er også nødvendig informasjon.

Som avbildet brytere, stikkontakter

For enkelte typer utstyr godkjent standarder no image. Så, uten en betegnelse forble dimmere (dimmere) og trykknapp brytere.

Men alle andre typer brytere har sine egne symboler i elektriske kretser. De er åpne og skjulte installasjoner, henholdsvis markerer de to gruppene, også. Forskjellen - plasseringen av funksjoner i bildeknappen. For å forstå ordningen som det er den type bryteren i spørsmålet, bør det bli husket.

Det finnes separate betegnelser for dvuhklavishnyh trehklavshnyh og brytere. I dokumentasjonen, blir de kalt "dobbel" og "triple", henholdsvis. Det er forskjeller for bygninger med varierende grad av beskyttelse. I rommet med normale driftsbetingelser sette brytere med IP20, kan opp til IP23. I våtrom (bad, svømmebasseng) eller utendørs beskyttelsesgrad må være minst IP44. Deres bilder er kjennetegnet ved at sirklene er malt. Så bare fortelle dem fra hverandre.

Legend bryterne i tegninger og diagrammer

Det finnes separate bilder for bryterne. Disse brytere som tillater på / av-kontroll av de to lyspunkter (det er tre, men uten den standard bilde).

I betegnelsen av stikkontakter og leddskål grupper observeres den samme trend: det er enkelt, dobbelt utløp, er det en gruppe av flere stykker. Produkter for rom med normale driftsforhold (IP-20 til 23) har en umalt midten, med et hus for våt forbedret beskyttelse (IP44 og over) det midtre mørk farge tonet.

Symboler i elektriske kretser: forskjellige typer av installasjons utløp (åpen og skjult)

Forstå logikken notasjon og huske noen av rådata (forskjellen mellom det konvensjonelle bildet av uttaket åpen og skjult installasjon, for eksempel), etter en stund vil du kunne trygt navigere tegninger og diagrammer.

Denne delen beskriver symbolene i de ulike elektriske kretser lamper og inventar. Her er situasjonen med ikoner av det nye elementet basen bedre: det er enda skiltene til LED-lamper og inventar, kompakte lysrør (hushjelper). Ikke dårlig også at bilde rør av forskjellige typer er vesentlig forskjellig - vanskelig å blande. For eksempel lamper med gløde portrettert som en sirkel, med lang lysrør - en lang, smal rektangel. Egentlig ikke mye av en forskjell i bildet av de selvlysende typen lineære lamper og LED - bare en strek på slutten - men da kan du huske.

Bilde lamper (glødelamper, LED, halogen) og lamper (tak, innebygd, hengslet) i Scheme

Standarden er enda en legende i elektriske kretser for tak og pendelarmaturer (kassett). De har også en ganske uvanlig form - sirkler med liten diameter med en dash. Generelt er denne delen enklere å navigere enn andre.

Elementer av skjematiske diagrammer

Grunnleggende kretser inneholde et annet element basen. Kommunikasjonslinjene, terminaler, kontakter, lyspærer er også representert, men i tillegg finnes det et stort antall radioaktive elementer: motstander, tanker, sikringer, dioder, tyristorer, lysemitterende dioder. Mesteparten av symbolene i elektriske kretser i elementet foten som er vist i figurene nedenfor.

Betegnelse elektriske elementer for apparater skjemaene

Bilde av radio i diagrammene

Sjeldnere må søke separat. Men i de fleste ordningene inneholder disse elementene.

Bokstavsymbolene i elektriske kretser

Også på grafikken elementene er signert kretser. Det hjelper også å lese skjema. Ved siden av bokstavbetegnelse element er ofte verdt serienummer. Dette gjøres slik at du enkelt kan finne i spesifikasjonen av type og parametere.

Bokstavsymboler på elementer i ordningene: enkel og avansert

Tabellen over viser de internasjonale betegnelser. Det er nasjonale standarder - GOST 7624-55. Utdrag fra det av tabellen nedenfor.

Betegnelse RCD på den ene ledningsskjema

Elektrisk kan ikke eksistere uten dens tilhørende spesielle ordninger og prosjekter. Derfor, for spesialisten er det svært viktig evne til å lese og brukes akkurat som forutsatt. I mange tilfeller til alle elementene, inkludert utpeking av RCD på én linje diagram, laget ganske vilkårlig, for å kunne tydelig forestille seg det fulle bildet av all grafikken prosjektet. Vanligvis skjematisk RCD som en normal bryter til polene, ledninger og andre komponenter som er vist symbolsk. En erfaren elektriker er godt bevandret i slike ordninger, trygt lese dem og gjør ikke feil mens du arbeider.

Før du utfører en handling, må hver elektriker først bli kjent med prosjektet dokumentasjon som er utviklet for prosjektet. Det kan kompileres uavhengig eller bestilles i en spesialisert organisasjon. Derfor finnes det tilfeller der grafikk av ulike elementer forskjellig. Dette gjelder mange elementer, inkludert beskyttelsesanordningen. I denne forbindelse, må du vite hvordan diagrammet angitt jordfeilbrytere i ulike versjoner.

Først av alt er det nødvendig å undersøke på forhånd standardreglene for grafiske symboler og merking utstyr og andre elementer som sendes til de elektriske tegninger og layout plan. Noen elektrikere tror at de ikke trenger hele volumet av kunnskap, fordi det meste av informasjonen i praksis ikke kan være nyttig. Imidlertid er et slikt resonnement helt feil.

Hver av en elektriker som respekterer hans yrke, må ikke bare lære å lese elektriske diagrammer, men de grunnleggende grafikk av ulike former for kommunikasjon, vern, meter, stikkontakter, brytere, lamper og andre elementer. Slik kunnskap gir en stor hjelp i det praktiske arbeidet.

De viktigste typer markeringer, inkludert betegnelsen av RCD i diagrammet, er hele tiden brukt av elektrikere i praktisk arbeid. Pre-planlegging og jobb ordninger krever omsorg og oppmerksomhet, fordi selv en liten unøyaktighet eller feil brukt ikonet kan føre til ytterligere alvorlig feil.

Feil kan feiltolkes av spesialister i andre organisasjoner som er involvert for å utføre elektrisk arbeid. Av denne grunn har ofte alvorlige problemer under legging av elektriske nettverk.

Betegnelse av RCD i diagrammet ifølge GOST

Alle beskyttelsesanordninger blir påtrykt kretsene ved hjelp av grafiske og brev bilder. Denne symbolikken er definert av normative dokumenter: GOST 2.755-87 ESKD "grafiske symboler i elektriske kretser. Enhets koblings- og kontaktforbindelser. " Merkingen ble bestemt i henhold til GOST 2.710-81 ESKD "alfanumeriske betegnelser i elektriske kretser."

Samlet, men disse dokumentene ikke gir informasjon om hvordan det skal være indikasjon RCD på én linje diagram type. Det vil si, noen spesielle krav i denne saken gjelder ikke. Derfor er det mange elektrikere markere enkelte komponenter og enheter utviklet av sine egne verdier og etiketter er litt forskjellig fra den vanlige standardnotasjon.

Noen ganger kan tas som en basis symbolene er merket på beskyttelsesanordningen. Derfor. RCD på basis av destinasjonen er innretningen for elektriske kretser delt i to komponenter - bryteren, og en sensor som reagerer på differensialstrømmen og aktivering av utløsermekanismen kontakt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

49 + = 55